Навигация: Новини

Марин Бакалов пред Sport1.bg: Ботев ще го има

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Марин БакаловГотови сме за алтернативен вариант, важното е обаче, че феновете са зад нас, споделя един от създателите на фондацията "Бъдеще за Ботев". 
Марин Бакалов е шеф във фондацията "Бъдеще за Ботев". Той е една от легендите на канарчетата, а и на българския футбол. Бившият полузащитник, който е рожба на школата на жълто-черните

, се е подвизавал още в пловдивските Спартак и Марица, а също така и в Олимпик Тетевен, португалския Шавеш и ЦСКА, като с червените става шампион и носител на Купата на Съветската армия. С Ботев е носител на Купата на България. Рекордьор е по изиграни мачове в "А" група - 454 мача, в които е вкарал 69 гола. За националния отбор на България има 3 мача. Обявен е за Футболист № 1 на Пловдив за 1991 г. През 1985 г. е удостоен със званието "Майстор на спорта". През сезона 1991/92 г. печели купата за индивидуално спортсменство. 


- Господин Бакалов, вие сте един от хората, които се опитвате да възродите Ботев Пловдив, какво е положението в момента с отбора, след като напоследък се чуват само слухове, но няма нищо официално? 

- Какво да е положението? Трагично! Има една неяснота, забулила в мъгла клуба, няма играчи, няма треньори, няма отбор, а какво се случва с Ботев, научавам и аз предимно от медиите. 

- Вие сте един от шефовете на фондация „Бъдеще за Ботев” и не сте безучастни. Какви мерки ще предприемете, след като още не ясно дали Димитър Христолов е продал клуба на италианците или още не? 

- По-важното е сега да сме обединени, да сме заедно. Имаме пълната подкрепа на феновете на канарчетата и вече сме готови с вариант за алтернативен Ботев. 

- Алтернативен Ботев? Искате да кажете, че сте готови с вариант да направите нова регистрация на клуба или нещо от сорта на ФК Юнайтед ъф Манчестър – еквивалентът на Манчестър Юнайтед, който недоволните привърженици на Червените дяволи създадоха, след като клубът бе продаден на фамилия Глейзър? 

- Е, Ботев Пд ще има, нямаме намерение да създаваме нов такъв, защото Ботев е един! Пак повтарям – феновете са зад отбора, което е важно и за нас, хората от „Бъдеще за Ботев”. Ще търсим най-удачния вариант. 

- Ще играе ли Ботев в „А” група и напролет, тъй като има вариант жълто-черните да бъдат изхвърлени от елита на България? 

- Ботев ще играе в „А” група, спокойно. Циркът обаче е голям, но той ще свърши. 

- В момента отборът е на подготовка в Италия, поне така се твърди. Пресата постоянно тиражира, че в отбора има вече нови италианци, конгоанци и всякакви други чужденци, но май не и много българи...

- Положението не беше по-различно и през първия полусезон, след като много чужденци играеха в Ботев. Нормално е да тренират доста италианци с отбора, след като той се намира на Апенините. Има много свободни в Европа футболисти, които могат да бъдат привлечени в отбора по всяко време. Това не е трудно. Лошото е, че школата на Ботев не дава нищо. Преди беше една от най-големите люпилни в България, а сега не е така. Това е лошото. У нас винаги е имало добри школи, но те са занемарени в момента и не бълват таланти, както преди години. Ще ви дам и един пример – школата на Барселона. 55 процента от младите таланти минават през първия отбор и намират място сред мъжете. Така трябва да бъде и тук, но... 

- Имате ли някакво обяснение на факта, че когато Локомотив Пд има нужда от нов собственик или финансова инжекция, все ще се намери някой, който да дари кръв на отбора, образно казано. Примери, колкото щеш – Георги Илиев, Галя Топалова, Коко Динев... При Ботев обаче нещата не са така май, а Димитър Христолов от доса години е узурпирал клуба и не му пука, че феновете са срещу него. 

- Така е. Ботев обаче е частен клуб, който е собственост на Димитър Христолов. Мисля, че става въпрос за акциите, които са над 95 процента... Това е АД и Христолов може да прави каквото намери за добре. На този етап обаче си мисля, че идеята е Ботев да бъде продаден на италианците, които да пращат тук футболисти за обиграване и след това да бъдат продавани някъде в чужбина. Не е трудно това да го направи някоя мениджърска агенция. Даже сега мисля, че Морини е продаден вече на Фоджа. 

- Има ли бъдеще за Ботев? 

- Надявам се всичко да е наред. Опитваме се, търсим варианти, хора със средства, които да помогнат. Всички искаме Ботев да излезе от кризата, от летаргията, в която се намира и да има по-добро бъдеще, защото това е клуб с традиции. Ботев ще го има, но трябва да се промени структурата в клуба. 

ИВО ТОНКОВ
Сподели статията