Навигация: Новини

Държавата поиска ликвидация на ПФК Ботев 1912 АД

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Национална агенция за приходитеНационалната агенция по приходите (НАП) депозира искане в Окръжния съд Пловдив за откриване на производство по несъстоятелност на футболен клуб Ботев, съобщи Българската телеграфна агенция.

Според изложеното в молбата държавата - чрез НАП, има да получава данъци и осигуровки в общ размер на 2 094 408,54 лв. (главница и лихви), които са установени със съответни ревизионни актове. Дълговете бяха установени след проверка на данъчните в края на октомври миналата година.

НАП има претенцията дружеството да бъде обявено в неплатежоспособност и да се открие производство по несъстоятелност на длъжника.

Три са възможните изхода на този иска на НАП.

Ако съдът реши да бъде открито производство по несъстоятелност, ще бъде назначен временен синдик, който трябва да поеме управлението на клуба, за да осигури събирането на вземанията от кредиторите.

Съдът може да отхвърли молбата на НАП за започване на производството, ако констатира, че затрудненията на длъжника са временни или имуществото е достатъчно за удовлетворяване на кредиторите, следователно за тях няма опасност.

Трета възможност е прекратяване на производството (в случая - функционирането на клуба) поради липса на пари. Ако се установи недостиг на средства и имущество за разноските по процеса, то тогава делото може да продължи, само ако някой от кредиторите реши да плати разноските.

Обявяването на неплатежоспособност е първото основание за обявяване в несъстоятелност.

Чак при обявяване в несъстоятелност от съда дружеството се прекратява и не може повече да осъществява своята дейност.

"Готов съм да подаря клуба. Който иска, да дойде и да го вземе. Задълженията не са много", най-нагло заяви снощи Митьо  след решението на БФС да изхвърли отбора от "А" група.
 
Сподели статията