Навигация: Новини Фенове Новини "Когато канарчетата стават орли"

"Когато канарчетата стават орли"

Оценка на читателите: / 41
Слаба статияОтлична статия 

"Мачът наистина беше свършил. Минути преди югославският съдия да свири неговия край, препълненият стадион стана свидетел на един плонж на Георги Аспарухов - Гунди, който ще остане ярък спомен за мен, като висше футболно майсторство. И до ден днешен не съм видял подобно изпълнение във футболен мач. Той "Извънземният" литна, някъде преди дъгата на наказателното поле, летя във въздуха шест - седем метра, почти на височина на човешки ръст и засече топката със страхотна сила, някъде около точката на дузпата.

Извиках предварително "гоооооооооол" и скочих от пейката. Какъв късмет за Мадинайбетия - аржентинския национал, вратаря на Атлетико! Топката летеше срещу него с опасна скорост, той буквално замижа и вдигна ръце да се предпази рефлексно,топката рикушира в китките му и излезе в ъглов удар"

Това, което четете в момента е една стотна от книгата "Когато канарчетата стават орли" на Георги Убинов. Днес бившият футболист, писател и художник направи премиера на последната си книга пред бивши футболисти, приятели и фенове в книжарница Хеликон. Убинов, или както го знаят всички - Графа сподели пред всички нас спомените си от 60-те и 70-те години на най-обичания отбор в България и не скри сълзите си от всичко това.  Той определи 60-те години като най-романтичният период на футбола в Пловдив и България изобщо и изтъкна факти непознати на феновете досега.

Да го поздравят бяха дошли Виден Апостолов, Динко Дерменджиев, Иван Сотиров - Албанеца, Иван Глухчев, Александър Бахчеванджиев, Иван Занев, Добри Ненов, Димчо Апостолов и други. Всички те му пожелаха здраве и не спряха да се шегуват помежду си, както са го правили винаги.

Книгата може да си закупите от книжарниците на цена от 8 лева.

За Автора:

Георги Убинов - Графа е футболист на Ботев от 1969 до 1976 година. За 181 мача отбелязва 38 гола (общо в "А" група - 47 гола), 21 гола в международни мачове, 12 гола за купи. С Ботев става Балкански клубен шампион (1972 г.). Два пъти е в отбора на годината като подгласник, по класацията на вестник "Народен спорт" (1971, 1974). Играе за младежкия национален отбор с 2 мача. Преди евроквалификацията с Гърция е в представителния отбор на страната, но скъсва мускул, което му попречва да запише официален мач за националния тим. Майстор на спорта е от 1972 година.

Автор е на най-бързия хеттрик с плонж в света. През 1970 година Убинов пронизва вратата на Локомотив Пловдив на 3 пъти с плонж и глава. Този хеттрик е отбелязан за 11 минути - 52-та, 59-та и 63-та минута.

Играе още за Левски София, Марица Пловдив, Спартак Пловдив и Черноморец Бургас.

Издател на регионалното списание "Тракия спорт". Автор е на първия "Футболен буквар" и на още седем книги, последната от които е на философска тематика. Има седем самостоятелни изложби живопис. Участва редовно в благотворителните търгове, организирани от "Професионалната футболна лига".


СНИМКИ може да видите тук! 

До Всички Бултраси по света!

На 12 март /понеделник/ от 17:30 часа се събираме на Центъра пред Военния дом, където заедно ще кажем Честит Рожден Ден на дядо Ботев.

Елате да бъдем много и силни.

ЕЛАТЕ, ЗА ДА НАПРАВИМ ТОЗИ ДЕН НЕПОВТОРИМ.

Ние сме Ботев - ОТБОРЪТ НА ПЛОВДИВ

Трибуна Изток

Сподели статията