Навигация: Новини Фенове История "Облаците минават, небето остава..."

"Облаците минават, небето остава..."

Оценка на читателите: / 35
Слаба статияОтлична статия 

На мача срещу Славия, загубен с 0:1 (16.12.2012), на северната трибуна, където от скоро се помещават Centrum crew и Youth group имаше хореография за великия подвиг на капитан Димитър Списаревски и всички загинали, бранейки небето над България, така както орлица брани малките си. Бултрасите разпънаха трансперант "Облаците минават, небето остава...", за да покажат, че героите са вечни. Момчетата издигнаха и голям винил с бомбандировача, който остава в историята.

На 20 декември през 1943 г. формация от американски бомбардировачи „летящи крепости” Б-24 Либертейтър, охранявани от десетки изтребители, бомбардира за пореден път София и засипва столицата със смъртоносния си товар.

На летище Божурище в този ден бойно дежурство дава възпитаникът на Втора мъжка гимназия и на Военното на Негово Величество училище, поручик Димитър Списаревски. За него това е първи боен полет, но се случва нещо неочаквано – машината, с която е трябвало да полети, се поврежда и той използва резервен самолет - Месершмит-Ме 109G-2. По време на битката поручик Списаревски сваля една от летящите крепости. Притиснат от охраняващите изтребители на противника, българският пилот поема курс към един от откъсващите се вражески бомбардировачи и въпреки, че самолетът му е надупчен от картечен огън, успява да го настигне и се врязва в „Освободителя”. Самолетът му се разбива над село Долни Пасарел.


Лейтанат Едуард Тинкер:

„Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията."

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ПОСВЕТЕНО ЗА ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ ТУК

По същото време на целия стадион бяха поставени каси за събиране на средства за младото момче Николай Владимиров Иванов, който страда от рак на дебелото черво. За лечението му се нужни две операции в Испания по 30 и 40 хил. евро. Семейството и приятелите на Ники правят всичко възможно да съберат поне част от сумата. Благодарим на всички фенове на Ботев, които се включиха в тази кауза.

bultras.com

Сподели статията