Навигация: Новини Фенове История Почит пред подвига на Душо Хаджидеков

Почит пред подвига на Душо Хаджидеков

Оценка на читателите: / 49
Слаба статияОтлична статия 

Днес, две от организациите в "жълто-черните" редици почетоха паметта на един велик българин. На 4-ти януари 2014-та се навършват точно 136 години от показната смърт на Душо Хаджидеков от турските башибозуци. Заедно с него, на този ден, във вечността остават още 122 негови събратя участвали във въстанията. По този повод Centrum crew и Youth Group положиха венец и сведоха глави на бюст-паметника на Душо Хаджидеков в знак на почит пред подвига на героите.

Историята

След жестокото потушаване на въстанието през 1876 година Души Хаджидеков е арестуван от османските власти благодарение на доноси на негови съграждани. Осъден е от турците и прекарва две много тежки години на изтезания и унижение в затвора „Таш капия”. Само няколко часа преди руските войски да освободят Пловдив на 4 януари 1878 година башибозуци, на които е поверена в този момент охраната на затвора извеждат затворените - 123-ма българи и зверски ги убиват в местността Остромила.

Така завършва живота на един българин, който е почти непознат за своите потомци, но който е пожертвал всичко което е имал в защита на българската кауза. Човек, за когото патриотизъм и родолюбие не са били празни думи, а начин на живот, мъж пожертвал личния си живот в името на българщината и на българския народ, герой оставил ни пример как трябва да живеем и да се борим.

Паметник на Душо Хаджидеков е поставен през 1938 година в Пловдив по случай 60-тата годишнина от смъртта му по инициатива на неговите признателни съграждани от Чирпан. След като БКП взема властта в държавата и този паметник е сполетян от неприятна съдба и изчезва. През 2003 година обаче по идея на учениците от едноименното пловдивско училище паметникът на Душо Хаджидеков е възстановен от скулптора Димитър Чонов, който създава копие на оригиналния бюст, дело на Киселинчев.

Благодарение на всички тях ние днес можем да се поклоним пред паметника на Душо Хаджидеков в цар Симеоновата градина в Пловдив. Този герой дейно участва и в трите големи движения на българския народ през Възраждането и в просветното, и в църковното, и в националноосвободителното, за да докаже, че най-важно е народното дело и че интересът на българския народ трябва да стои над всичко!

bultras.com

Сподели статията