Навигация: Новини Фенове История 102 години на футболния пиeдестaл

102 години на футболния пиeдестaл

Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 

В началото месец март 1912 година няколко младежи създават футболен клуб, който вече 102 години е символ на Пловдив. Символично за дата на основаване е избран 12-и март. През години пряко сме ставали свидетели как клубът ни е извоювал величието си, чрез аристократично поведение на терена и извън него. Поведение, което противниците ни са уважавали и са ценели. Не случайно всеки отбор в страната излиза да мери първо сили с историята ни и да се подравнява с нея.

Публикуваме част от речта на 12 март 2010 година прочетена пред близо 2000 бултраси, пред бюст-паметника на стадион "Христо Ботев", когато клубът ни извървяваше пътя на Възраждането, а реално отбор нямаше:

"Приятели, ботевисти,

...

Днес не е ден за гръмки слова и възхвали! Днес е ден за размисъл! Днес, всички ние, трябва да си зададем един много важен въпрос! Достойни ли сме да се отъждествяваме с името на Ботев и готови ли сме да докажем любовта си към него?

Днес е ден, който ще остане в историята! Днес е ден по-различен от всички останали! Днес е денят, в който ние полагаме основите за възраждането на жълто-черната легенда! А зад нас, зад нас е историята, покрита със слава! Към нея се обърнахме и с нея ще започнем!

На днешната дата ние открито и честно казваме, че повече никога няма да позволим да бъдат омърсени името и историята на нашия Ботев Пловдив!

Време е да разберем, че всеки един от нас е част от Ботев Пловдив и от нас зависи какво ще е бъдещето му! Точно така, както се гордеем сега със Стоян Пухтев, Теньо Русев, Никола Алваджиев, Недко Каблешков, Никола Щерев и всички останали ботевисти, които през годините са допринесли с частица от себе си за величието на Ботев!

Сега е нашето време! Време, в което можем да покажем, че сме достойни наследници на тези хора! Време, в което трябва да кажем сбогом на дребните дрязги и неприязън, недоверието и апатията. Всички ние трябва да се обединим в името на каузата Ботев!

...

Честит празник, пловдивчани! Честит празник, мой Ботевъ!"

Да си пожелаем победа днес срещу Левски в София. Напред канари!

bultras.com

Сподели статията