Навигация: Новини Фенове Коментари и анализи Назаем от fenzona.bg

Назаем от fenzona.bg

Оценка на читателите: / 271
Слаба статияОтлична статия 

бултрааа

Интересни "явления" се наблюдават през последните два дни. Първото, което потресе привържениците на Ботев Пловдив, бе фактът, че един от най-ненавижданите от жълточерните фенове журналисти, а именно Владимир Зарков, написа абсолютно точен и обективен материал, не толкова за състоянието на Ботев и ЦСКА, колкото за смисъла от играта и единствения верен път пред българския футбол.

Получи се абсолютен културен шок за ботевистите, както и за самия автор. За първите шокът бе от това, че авторът на "Слушам феновете на Ботев колко горди са, че преборили Христолов. Тъпанари. Те не пребориха Христолов, те пребориха Ботев. Благодарение на тях, един клуб, който е заченат с "Той не умира", на практика умря. И дори умрял, продължава да е собственост на Христолов" е същият Владимир Зарков, който във вчерашната си статия написа това:

"Радваха се и запалянковците, които извоюваха свободата на един от най-обичаните клубове в България. Някъде в жълтото море се мярна Ботевото "Той не умира". Винаги съм смятал, че в името на някои отбори е заложена съдбата на името, което носят. Ботев е футболният ни "Радецки". Неговата мисия е да освободи мисленето ни, както Христо Ботев се е надявал да освободи мисленето на един поробен народ със саможертвата си. За разлика от своя патрон обаче, футболният Ботев оцеля. Не само оцеля, но и даде панацеята как въобще футболът в България да оцелее."

Какво ще кажете? Еволюция? Проглеждане? Интереси?

Не мисля така! Владимир Зарков вероятно не осъзнава това, което направи, но той положи началото на нещо нечувано в българската спортна журналистика! Отиде на мач!!! Не в София, не на любимия си отбор! Не по телевизора, а на живо!!! Зарков реши да гледа мач от В-група в Пловдив и това, което е усетил, видял и разбрал, ясно се видя в неговия последващ материал. Аплодисменти, г-н Зарков! Дано не останете единствения журналист, който е решил да ходи по мачовете, за да ги коментира и анализира, а не да събира информации от сайтове, вестници и екстрасенси, след което да се "изложи".

Стигайки дотук, време е да се обърнем към днешното "творение" на господина Желю Станков, което би могло да се използва за учебно помагало на тема "Какво не трябва да правим, ако искаме да станем истински и обективни журналисти"!!!
Нямам навик да правя дисекции на всяка глупост, която прочета, но този път си заслужава. Да почнем абзац по абзац, пък да видим къде ще я докараме.

Започваме от заглавието! Всички искаме "канарчетата" да се върнат в А група, но не по този начин

Още със самото заглавие авторът иска да ни подскаже, че "има нещо гнило в Дания". Той и всички други, каквото и да значи това, искали канарчетата да се върнат! Човек остава с впечатлението, че на някой трябва да му пука от това, че Станков и "другите“ искат нещо! "Те" пък не харесвали това да стане по "този начин"? Изводът е, че нещо престъпно, тъмно и мрачно се случва! Добро заглавие... бултрааа
Да продължим нататък. В увода си, авторът, досущ един Шерлок, решава да ни уведоми, че благодарение не него сега ще бъде пусната една завеса, ще се хвърлят едни карти и за финал ние, простосмъртните, ще разберем колко е вреден "Ботев" за българския футбол! Говори и за някакви цифри и букви, ясно показвайки, че няма представа дори как се казва и изписва Ботев Пловдив, камо ли да е наясно с клуба, отбора и публиката. Това си е в реда на нещата, де. Той и Зарков ги плещеше едни, ама реши да дойде на живо и видя за какво става дума! Да се върнем обаче на Станков, който със сигурност не е присъствал на нито един мач, тренировка, пресконференция или каквото и да било свързано с "Ботев". Такива журналисти са най-обективни. Наглостта им стига дотам, че не им е достатъчно да направят коментар за даден мач (на който, разбира се, не са присъствали), ами пишат анализ на цялостната среда и ситуация!
По-надолу разбираме, че "Ботев" вече е част от обръча от фирми на добре позната на автора политическа партия, а също така и пречи за нормалното провеждане на шампионата. Браво, Желю, браво, Станков! Благодарим ти за това прозрение. Ботевистите, които са прочели това, с трепет те чакат да дойдеш в Пловдив, за да им разкажеш как по-точно си се добрал до тази сензационна информация!!!

Лудостта обаче продължава...Писателският гений на Станков стига до нечувани висоти със следното: "В цяла Тракия вече вдигат ръце и от публиката на "Ботев", и от футболния отбор, който съвсем нахално определя правилата..."

Това вече е уникално. Непредубеденият читател остава с усещането, че публиката на "Ботев" е някакъв башибозук, който върви из Източна Тракия и пали села и градове след себе си! Просто великолепно написано!
По-надолу четем, че идеята за дружество на феновете с идеална цел била опорочена, както и че "Ботев" напазарувал лиценз, а за капак трябвало да има името и на другия клуб!?!?!?!?!
Ех, Станков, Станков...малко поне да беше чел! Желю, "Ботев" се управлява от привържениците! Общото събрание на членовете на клуба определят бъдещето на "Ботев"! Такава е формата на управление, колкото и да ти е трудно да схванеш, че тук няма "Бащица"! За лиценза пак нищо не си чел! Във В-група лицензи няма!!! Поне това да беше научил, нали си спортен журналист!? Това за името на другия клуб не е за коментиране дори...трагедия!

Идва време и на конспирацията "Да помогнем на Ботев, да спрем Нефтохимик"!

Тук Станков ни вкарва в дебрите на Коза Ностра, където с рушвети, заплахи и клане, е създадена стройна организация, която да добута некадърния "Ботев" в Б-група, а класният състав на "Нефтохимик" да бъде унищожен!
Станков, да започнем така! Тия със заверите и конспирациите си ги приказвайте с останалите "синьо-червени" шамани! Тук не вървят! Тук говорим за футбол и се интересуваме от футбол! В Пловдив на почит е играта, а не трофеите!
Убеден съм, че Желю не е присъствал на пукнат мач в тази сензационна В-група, ама това не е важно. Важното е да "анализираш"...
Истината, Желю, е, че "нафтата" няма ресурс да се надбягва с "Ботев"! Думичката "ресурс" я разглеждай както си искаш. Нито си играят в града, нито имат качествена селекция, нито имат пари! Та те Созопол са много по-сериозен опонент на "Ботев" от "зелените"! Справка: Созопол 3:0 Нефтохимик (мач за Купата)! Това, че шефовете на "зелените" нямат друг вариант да се покрият пред собствените си привърженици, освен да обвинят "Ботев" в завера, е пределно ясно и го има в "играта".

Така стигаме и до поредното авторско "прозрение", а именно, че публиката на "Ботев" продължава с ексцесиите, но липсва реакция "от всички органи"!

Желю, това, че си прочел три четири статии някъде, решил си да ги комбинираш по свой си начин, не означава, че знаеш какво си написал!!!
Я да видим сега какво си направил! Най-фрапиращото било в Стамболийски, където бомба ударила жена и тя била хоспитализирана! Брех! Станков, ами какво ще правиш, ако се окаже, че не е било бомба, а част от фойерверк, че не е била хвърлена, а се е откъснало парченце, че жената си е догледала мача, а не е била на системи в болница?
Тази тъпотия, която си написал, все пак е по-добре , отколкото първите "новини" след мача, които казваха, че дете на десет години е ударено с граната и едва ли не му спасяват живота в "Пирогов"! Преди мача, продължава Желю, извън стадиона бил ударен полицай! Това трябвало да доведе до наказание за "Ботев", лишаване от домакинство и т.н. Видиш ли, обаче, злият зонален съвет на БФС, се покрил и нищо не се случило!
За Н-ти път: Желю, почети малко, бе, човек! Извън стадиона някой ударил полицай и затова трябвало да бъде наказан "Ботев"! Ти изобщо мислиш ли , като пишеш? По твоята логика можеш да отидеш пред стадиона на ЦСКА, да удариш полицай, за да накажат "червените" с лишаване от домакинство. Даже и да няма мач, ей сега да отидеш...
Следва лирическото отклонение на Станков спрямо онеправдания "Нефтохимик": идвал мачът в Свиленград и зоналното БФС изпратило "смолянско камикадзе"! Ееей, Желю, страшно попадение!!! Тц, тц, как го измисли? Та въпросното камикадзе, което било и подло на всичко отгоре, искало и в кариерата да расте, прекратило мача, след "леко побутване от Митко Трендафилов"?!?! Това вече няма да го коментирам, просто ме е срам...

Следва другата конспирация, че домакините умишлено не осигурили адекватна охрана на мача и имало само трима чичковци, които да охраняват публиката на гостите!

Желю, колко охранители трябва да има при 20 човека гостуваща публика и колко при 2000??? Това е много сложен въпрос и знам, че ще ти отнеме време! Също толкова време ще ти отнеме, че точно по тази причина, че "Ботев" отива на гостуване с публика от няколко хиляди, домакините на посочените от теб мачове, не искаха да домакинстват на стадионите си! Последното, по този въпрос, като ти го оставям за домашно, е следното: Какъв е капацитетът на Долно Езерово и как по-точно ще посрещнат домакините от Бургас няколко хиляди пловдивчани??? За домашно!!!

Вече към финала на тоалетното четиво, авторът прави три забележителни разсъждения! Първото: "Няма нищо лошо, ако това стане с честна игра и публика, която не нахлува на терените, не хвърля бомби и не нарушава обществения ред"

Станков, "Ботев" ще влезе в Б-група с играта, която показват футболистите му! А публиката нито е нахлувала някъде, с изключения на един човек, който дори не е стигнал терена, нито е мятала бомби! Това ти няма как да го знаеш, стоейки си на топло в някоя панелка в София!

Второто: "И изобщо Ботев я кара през просото, гази безнаказано и си прави каквото си иска"

Това няма да го коментирам, просто ще го съзерцавам просълзен!

Третото: Ботев бил с имидж на галено дете и в никакъв случай не бил симпатичен на цялата футболна общественост. Също така спонсор на клуба бил КТБ, а в изпълкома бил Камен Костадинов, така че..."

Сега, за да приключим, Желю, да уточним: Никой в "Ботев" няма за цел да се харесва на цялата футболна общественост! "Жълточерните" не си търсят булка! А научната фантастика за КТБ, ДПС и НЛО я оставям за твоите бъдещи твърчески планове!

За финал нещо лично! Ботев Пловдив вече е нормален и професионален футболен клуб! С ясна схема на управление, с ясни спонсори и рекламодатели, с ясен спортно-технически щаб и футболисти! Свърши времете на безвремие, в което всякакви "пера" можеха да се упражняват на гърба на клуба! Благодаря за вниманието!

Стефан Попов

 

Сподели статията