Навигация: Новини Фенове Коментари и анализи 110 години от героичната смърт на Гоце Делчев

110 години от героичната смърт на Гоце Делчев

Оценка на читателите: / 33
Слаба статияОтлична статия 

На 21 април (стар стил) се навършиха 110 години от героичната смърт на една от най-светлите личности в новата ни история – Гоце Делчев. „Колежа“ е една от последните крепости на българщината в България и като такава ние ще почетем паметта на падналия в бой с поробителя герой. За разлика от другите стадиони, където почитат чужденци, и от държавата, която е абдикирала от всичко българско и се е отдала на слугинство на чужди интереси, ние за пореден път ще покажем, че браним и продължаваме паметта и делото на дедите ни.

Гоце Делчев е човек, който е отдал живота си в борба срещу турския поробител. За съжаление голяма част от българите остават извън пределите на освободените територии след конгреса в Берлин през 1878 година. Скоро след това започва организирането на българите в тези земи с цел тотално отхвърляне на османската власт. Тракия се слива с България през 1885 година.

Другите български земи – Македония, Егейска Тракия и Одринска Тракия за съжаление не успяват да станат част от този акт. Следващите десетилетия са изключително трагични за българите там – следват принудителни изселвания, въстания, потушени с жестоки кланета и зверства от страна на турци, гърци и сърби. Гоце Делчев е един от основателите и организаторите на ВМОРО.

Цяло деситилетие той активно се бори срещу османската власт в Македония и Одринско с цел обединение с България. Гоце Делчев загива геройски в престрелка с турците през далечната 1903г. Автобиографията му завършва по следния начин -  „Петнадесет часа – спомня си г. Хаджидимов – турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата... Защото осиротяваше цял народ.“

На мача с Литекс ще почетем паметта и делото на големия български революционер – Гоце Делчев.

Преди и по време на футболната среща, тази неделя, ще има кутии за събиране на средства за хореография за мача с Локомотив. Нека се постараем да ги напълним и да създадем уникална атмосфера на 8-ми май на Колежа.

bultras.com

Сподели статията