Навигация: Новини Фенове Коментари и анализи А ний..., ний сме идиоти!

А ний..., ний сме идиоти!

Оценка на читателите: / 48
Слаба статияОтлична статия 

Ако се чудите, за какво става въпрос ще ви припомним.

Преди година, на "бял свят", се появи филм с гръмкото заглавие "Ботев е идиот". Филм, който скандализира жълто-черната общественост, както и доста от хората в страната. След дълги разговори с хората, на "Сдружението на футболните привърженици" им бе обещано, че филмът ще се преименува на "В час с Ботев".

Прекрасно, но имената на трейлърите не бяха променени и до днес. Само от време на време, в някой медии, създателят на късометражката г-н Деян Барарев намесваше косвено феновете на най-стария отбор в България с причината това да се случи. Какво обаче ни шокира? Това, че една медия от София (кинематограф), пуска в on-line премиера отново продукцията и то със старото й заглавие.

Изгледахме внимателно филма. Сам по себе си той съдържа истини за съвремието ни (няма да споменаваме лошата актьорска игра и липсата на всякаква идея, за да събуди нещо в нас). Но авторът сигурно иска да каже, че великият Ботйов е бил идиот, защото неговите наследници в наши дни живеят в дни на деградация. Да, в такива времена живеем г-н Барарев!

Но нима не се сещат, че и по времето на Ботев е било същото, но той не е плюел своите предци, не е обиждал в трудовете си Паисий, не е говорел срещу Раковски.  Той е нападал съвременниците си,  а разликата е огромна.

Та нали щом заради нещастното съвремие нападаш своите велики предшественици, то ти плюеш на цялата история на България?

Едва ли не щом ти се чувстваш нещастник в един лош период, то миналото на вековната ни държава е било безсмислено. Осъзнайте се!!! Една погрешно изречена фраза, по-скоро руши, отколкото гради.  Бих приел заглавие дори съдържащо същите думи, но и една въпросителна (Бил ли е или не е бил идиот?)

Но един неопитен режисьор-младок, опитвайки се да пресъздава себе си като Ботйов и група сайтове, всички без житейски опит, да дават оценка на революционера ни е елементарно.

Искаме да призовем българския съд да си свърши работата и да вземе под внимание случаите върху, които се посяга на родната ни история и на нашите малко, но незабравени герои.

И все пак, ний сме идиоти, но вие сменете името на филма си, поне от уважение и преклонение към Христо Ботев.

Александър Майневски - лумпен и екипа на bultras.com

Сподели статията