Навигация: Новини ФК БОТЕВ Легенди 112 години от рождението на Никола Щерев - Старика

112 години от рождението на Никола Щерев - Старика

Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

На 13 март през далечната 1903 година се ражда една от най-големите личности в историята на "Ботев" - Никола Щерев. Старика, както всички го наричат, е двигател в развитието на клуба в ранните години от неговото съществуване. Делата му оставят дълбока диря в "жълто-черния" летопис, а името му се превръща в епохално за историята на клуба.

 

Никола Щерев се присъединява към "Ботев" през 1917 г., като преди това играе в отбора на "Бай Ганьо" от Съдийския квартал. В дългогодишната си спортна кариера Старика участва в над 100 официални срещи за "жълто-черните" за градско и областно първенство на Пловдив, и държавно първенство на България. Шампион и носител на Купата на България за 1929 г. Автор е на победния гол във финалната среща с "Левски" (София) (1:0).

Взима участие в 10 международни приятелски срещи и над 200 контроли с отбори от цялата страна. Неколкократно е включван в разширения състав на "А" националния отбор, в чиито редове изиграва една официална среща. През 1924 г. е в разширения състав на България за Олимпиадата в Париж. Освен играч и капитан на отбора на "Ботев" Пловдив Никола Щерев е и дългогодишен негов старши-треньор. През цялата си спортна кариера той е и член на ръководството на клуба, на Тракийската спортна федерация и Пловдивската спортна област. Завършва треньорска школа в Австрия и обучава млади футболисти в Пловдив. Един от родоначалниците на детско-юношеската школа в България. "Заслужил майстор на спорта" от 1962 г. Бивш футболен съдия.

Информация: botevplovdiv.bg

ВИДЕО и СНИМКИ от празненствата за 103-годишнината на Ботев Пловдив от Младежкия хълм може да видите ТУК.

Сподели статията